Samen vegetarisch koken

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen. 

Algemeen

Hoe kom ik bij de kookstudio?

De kookstudio van De Groene Kookacademie vind je aan de Mathildastraat 5 B in Oosterhout.

De ingang is aan de Mathildastr 5B, het straatje tussen Albert Heijn, de Mitrawinkel en Recidence Mathilda. Als je daarin rijdt en je ziet een uithangbord met 'Vis aan de markt' dan kom je in de buurt! Daar schuin tegenover is het Gezondheidscentrum Oosterhout. Daar kun je naar binnen lopen, de deur is open. Links aan het einde van de gang vind je de kookstudio.


Over de Natuurkeuken basisopleiding

Wanneer start de opleiding?

Op maandag 25 september 2023, 10.00-17.00 uur gaan we van start met 16 inspirerende lessen vol met tips, kookdemonstraties, uitleg en proeven, veel proeven!

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 16 dagen, waarvan 15 lesdagen en de laatste dag is een eindpresentatie dage.

Wat is het lesrooster?

Lesrooster GKA sept 2023 – mei 2024 basismodule.
De Natuurkeuken bij Het Kookcollege in Amersfoort.

Op maandag van 10.00-17.00 uur. Alle data zijn onder voorbehoud en kunnen door de GKA gewijzigd worden. De lessen zijn zowel online als in de kookstudio.*
25 september 2023 Menu en Vegachecklist
2 oktober Basistechnieken
23 oktober Groenten + aardappel winter
6 november Granen
20 november Pasta
4 december (online) Peulvruchten
18 december (online) Menu en Vegachecklist
8 januari 2024 (online)Eiwit
22 januari Zoete gerechten
5 februari Soep saus
26 februari Zandtaart, biscuit, strudel, roerdeeg
11 maart Gistdeeg, kookdeeg, piedeeg, pannekoekenbeslag
25 maart Salades, dressings, kruiden, specerijen
15 april Groenten + aardappel lente
13 mei Hapjes en buffetgerechten
27 mei Eindopdracht
*= Wanneer er vanwege corona geen les gegeven mag worden bij de kookstudio, geven we alle lessen online via zoom.
Is het een normale situatie dan worden er 2-4 lessen via zoom gegeven en de rest in de kookstudio.

Hoe ziet een lesdag eruit?

9.30-10.00 uur inloop met koffie/thee en taart
10.00-12.30 uur bespreken thuisopdrachten, productkennis en recept- en menuleer, kookdemonstratie door één van de docenten van het onderwerp van die lesdag
12.30-13.30 uur
Lunchtijd, iedereen neemt iets mee voor het lunchbuffet waar we gezamenlijk van genieten en vervolgens ontvang je ook feedback op jouw lunchgerecht.
13.30-16.00 uur
Koken in groepjes van twee of individueel.
16.00-17.00 uur
Samen genieten van de gerechten met elkaar, feedback geven en opruimen.

Moet je ook huiswerk maken?

Ja, na elke les voer je de opdrachten uit die omschreven staan in huddle en lever je deze in zodat je feedback krijgt.

Wat is huddle?

Huddle is de online leeromgeving waar De Groene Kookacademie mee werkt. Hier vind je een receptenboek, alle praktische zaken omtrent de opleiding, een community waarin we informatie en recepten delen. Bij aanvang van de opleiding ontvang je hiervoor de inloggegevens.
Huddle heeft ook een handige app zodat je alle informatie en recepten altijd bij de hand hebt.

Wat is de studiebelasting?

Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we je aan er echt tijd voor vrij te maken. Naast het volgen van de lessen heb je tijd nodig om te kunnen testkoken, literatuur te lezen, opdrachten te maken en het gerecht voor de lesdag te koken. Gemiddeld schatten we de studiebelasting op 1 dag per week.

Wat zijn de thuisopdrachten?

Dit is een voorbeeld van de thuisopdrachten:
1. recept van je voorstel-gerecht in de huddle community zetten
2. recept schrijven naar keuze en dat gerecht ook maken voor de lunch- en feedbacksessie
3. recept plaatsen in Vegachecklist d.m.v lekker met....
4. bestudeer ebook vegachecklist en alle hfst over technieken uit de literatuur
5. maak een bouillon en neem mee
6.lees van een kookboek naar keuze de theorie en deel je leermoment

Welke spullen moet ik aanschaffen?

We bespreken dit uitgebreid in de eerste les:
- kokskleding
- koksmes
- grote en kleine deegschraper
- maatschepjes
- hoefijzer dunschiller
- microplane rasp
- digitale weegschaal
- koksdoek
- groenteborstel

Wat is de leeftijd van de deelnemers?

Van alle leeftijden dus.Dat loopt meestal van 20 tot 65 jaar.

Wat kun je met deze opleiding?

Je kunt veel beter voor jezelf en je thuissituatie koken, je kunt voor groepjes tot 10 personen koken, je kunt praktisch advies geven aanvullend op het werk wat je al doet.

Moet je al goed kunnen koken?

Nee, het is een basisopleiding, we gaan je alles leren.

Ik kan al best goed koken, heeft het dan wel zin voor mij?

Ja, onze ervaring is dat als je al best goed kunt koken we je veel kunnen leren over koken met natuurvoeding, of vega(n) koken of gezond koken of kooktechnieken of smaak leren maken.

Ik eet geen vlees en vis, kan ik dan mee doen?

Ja, we koken 100% vegetarisch en 95% plantaardig.

Ik eet vegan, heeft het zin om mee te doen?

Ja, we koken 95 % plantaardig en er is altijd een vegan optie.

Ik heb voedselovergevoeligheden, kan ik dan meedoen?

Ja, met zuivel, ei en gluten kunnen we rekening houden, gaat het om andere voedselovergevoeligheden, neem dan even contact met ons op.

Wie zijn de docenten?

Cathy Verschoor, Peter van Berckel en Marion Pluimes.

Waar zijn de lessen?

De meeste lessen zijn bij Het Kookcollege in Amersfoort.
En er zijn drie online kooklessen via zoom.

Welke boeken heb ik nodig?

Naast onze uitgebreid werkboek gebruiken we ook boeken, niet alleen voor de recepten maar ook voor de keukentheorie.
De volgende boeken zijn verplicht:
Gezond lekker eten ( Vreni de Jong & Irmela Kelling )
De kleine vegetariër ( Antoinette Hertsenberg & Marion Pluimes )
Receptenleer ( Thieme Meulenhof BV)
Er zijn natuurlijk nog miljoenen andere toffe kookboeken. Deze zullen we (niet allemaal) ook tijdens de opleiding laten zien. We zijn erg fan van deze boeken als handig naslagwerk:
Smaakvrienden (Angelique Schmeinck)
Over eten & koken (Harold McGee)
De dikke vegetariër (Mark Bittman)
De Grote Kleijn (Onne Kleyn)
Alles van Anna Jones!

Kan ik ook een optie nemen en later beslissen of ik mee doe?

Dat kan, laat het ons weten en we zetten je op de lijst. Zodra de opleiding vol dreigt te lopen, nemen we contact met je op en dan kun je beslissen of je je aanmeldt.

Kan ik me al voorbereiden of inlezen?

Bij deze opleiding krijg je de vegachecklistcursus er gratis bij. Na aanmelding ontvang je de inloggegevens. Je blijft toegang houden.

Wat zit er allemaal bij in begrepen?

- het uitgebreide werkboek door ons geschreven met recept en menuleer
- onbeperkt toegang tot Huddle, de online leeromgeving met recepten en kennis
- begeleiding tijdens de lesdagen van enthousiaste en ervaren docenten
- het gebruik van alle verse, biologische ingrediënten
- koffie en thee
- onbeperkt gebruik maken van alle professionele apparatuur en materialen
- dweilen van de keuken en de afwas wordt verzorgd
- de vegachecklistcursus (digitaal)