
Ingrediënten
- 500 gr spliterwten
- 5 blaadjes laurier
- 5 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- 4 cm kombu
- 3 stukjes foelie
- ¼ steranijs
- 2 uien
- 1 prei
- 1 winterpeen
- ½ knolselderij
- ½ bleekselderij
- olie om te bakken
- peper, zout
- 200 gr rooktofu (liefst van het merk taifun)
- optioneel:
- miso
- melasse
- tamari
Bereiden
- was de spliterwten en voeg 2 ltr water toe
- laat dit 30 min weken
- zet ze dan op het vuur met laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs
- kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur of tot alle spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen
- verwijder de grote specerijen zoals laurier en steranijs
- verwijder de kombu en bewaar deze tot de volgende soep of bouillon die je gaat maken
- schrob intussen alle groenten goed schoon, schil de ui en de knolselderij
- snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokjes en de bleekselderij in schijfjes
- verhit een andere soeppan van 3 ltr, voeg de olie toe, fruit hierin de ui met een flinke snuf zout goudbruin
- voeg de peen toe en bak mee
- voeg de knolselderij toe en bak mee
- voeg eventueel wat water toe
- voeg de bleekselderij toe en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken
- snijd intussen de rooktofu in blokjes, niet te groot, het moet er een beetje aantrekkelijk uit zien op je lepel
- bak de tofu apart in een koekenpan in wat olie bruin en knapperig
- voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei
- breng weer even aan de kook
- bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari
- voeg de tofu toe en warm even goed door
Extra'tjes
Rooster hazelnoten en havervlokken op een laag vuur tot ze heel lichtbruin zijn. Hak dit grof en voeg toe als garnering.
O ja, zoals je ziet is de soep vegan en glutenvrij.