Erwtensoep

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 20:21


Rating: 4 sterren
3 stemmen

Ingrediënten


500 gr spliterwten
5 blaadjes laurier
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 cm kombu
3 stukjes foelie
¼ steranijs
2 uien
1 prei
1 winterpeen
½ knolselderij
½ bleekselderij
olie om te bakken
peper, zout
200 gr rooktofu (liefst van het merk taifun)

optioneel:
miso
melasse
tamari

Bereiden


was de spliterwten en voeg 2 ltr water toe
laat dit 30 min weken
zet ze dan op het vuur met laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs
kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur of tot alle spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen
verwijder de grote specerijen zoals laurier en steranijs
verwijder de kombu en bewaar deze tot de volgende soep of bouillon die je gaat maken
schrob intussen alle groenten goed schoon, schil de ui en de knolselderij

snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokjes en de bleekselderij in schijfjes
verhit een andere soeppan van 3 ltr, voeg de olie toe, fruit hierin de ui met een flinke snuf zout goudbruin
voeg de peen toe en bak mee
voeg de knolselderij toe en bak mee
voeg eventueel wat water toe
voeg de bleekselderij toe en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken
snijd intussen de rooktofu in blokjes, niet te groot, het moet er een beetje aantrekkelijk uit zien op je lepel
bak de tofu apart in een koekenpan in wat olie bruin en knapperig
voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei
breng weer even aan de kook
bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari
voeg de tofu toe en warm even goed door

Extra'tjes


Rooster hazelnoten en havervlokken op een laag vuur tot ze heel lichtbruin zijn. Hak dit grof en voeg toe als garnering.

O ja, zoals je ziet is de soep vegan en glutenvrij.


«   »