Bouillonpasta


Rating: 1 ster
1 stem

Ingrediënten


gebruik in totaal ± 2 kg groenten:

neem in ieder geval
600 gr ui, 300 gr wortel en 100 gr prei

voeg daar ruim 1 kg van de volgende
groenten aan toe (wat je in huis hebt)

knolselderij, knolvenkel, bleekselderij, koolraap

1 bol knoflook
1 bos verse tijm (of 1-2 eetlepels gedroogde tijm)
1 bos verse peterselie (of 1-2 eetlepels gedroogde peterselie)
1 bos verse lavas (of 1-2 eetlepels gedroogde lavas)
50 gr gedroogde paddestoelen
1⁄2 ltr witte wijn
30 gr zeewierpoeder/vlokken zoals nori, wakame, hiziki of kombu
1 eetl gemalen peper
1 eetl pimentpoeder
1 eetl gemalen venkelzaad
3 eetl gemalen korianderzaad
2 eetl gemalen fenegriekzaad
100-120 gr zeezout

Bereiden


  • schil de ui en snijd grof

  • was de wortel, prei, knolselderij, venkel, bleekselderij, koolraap en snijd grof (laat de schil er dus aan voor extra mineralen)

  • maak de knoflook schoon

  • hak de verse kruiden grof

  • kook de paddestoelen 15 min. in de witte wijn

  • pureer de groenten, kruiden, paddestoelen en zeewier
    (gedroogde en heel zeewier zoals kombu, eerst weken om te kunnen pureren)

  • voeg de specerijen en zout toe

 

Bewaren

Bewaren, vier manieren:
1. doe in schone glazen potten en bewaar in de koelkast, gebruik als je dat hebt de nano-stopper voor langere conservering
2. verwarm een oven voor op 75°C, bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de massa er 1 cm dik over uit, droog de massa in ongeveer 4 uur tot een stevige pasta, schep af en toe om, met de overdeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen, bewaar in een glazen pot in de koelkast, 3 mnd blijft het zeker goed, met schone lepels eruit scheppen, zoveel mogelijk vanuit kleine potjes
3. droog 8-10 uur in de oven en maal fijn in de magimix
4. droog in een droogoven volledig droog en maal fijn in de magimix

Gebruik

  • 1-2 eetl van deze bouillonpasta is voldoende voor 1 ltr bouillon
  • voeg toe aan heet water of fruit mee met de ui/groenten

Deze bouillonpasta lost niet op want het is nog allemaal substantie en niet alleen suiker of zout, dus daar kun je rekening mee houden in je bouillon, dan zie je nog stukjes en het wordt licht troebel, superlekker!


 »