
Ingrediënten
gebruik in totaal ± 2 kg groenten
neem in ieder geval:
- 600 gr ui, 300 gr wortel en 100 gr prei
- voeg daar ruim 1 kg van de volgende
groenten aan toe (wat je in huis hebt) - knolselderij, knolvenkel, bleekselderij, koolraap
- 1 bol knoflook
- 1 bos verse tijm (of 1-2 eetlepels gedroogde tijm)
- 1 bos verse peterselie (of 1-2 eetlepels gedroogde peterselie)
- 1 bos verse lavas (of 1-2 eetlepels gedroogde lavas)
- 50 gr gedroogde paddenstoelen
- 1⁄2 ltr witte wijn
- 30 gr zeewierpoeder/vlokken zoals nori, wakame, hiziki of kombu
- 1 eetl gemalen peper
- 1 eetl pimentpoeder
- 1 eetl gemalen venkelzaad
- 3 eetl gemalen korianderzaad
- 2 eetl gemalen fenegriekzaad
- 100-120 gr zeezout
Bereiden
schil de ui en snijd grof
was de wortel, prei, knolselderij, venkel, bleekselderij, koolraap en snijd grof (laat de
schil er dus aan voor extra mineralen)
maak de knoflook schoon
hak de verse kruiden grof
kook de paddestoelen 15 min. in de witte wijn
pureer de groenten, kruiden, paddestoelen en zeewier
(gedroogde en heel zeewier zoals kombu, eerst weken om te kunnen pureren)
voeg de specerijen en zout toe
Bewaren
Bewaren, vier manieren:
1.
doe in schone glazen potten en bewaar in de koelkast, gebruik als je dat hebt de nano-stopper voor langere conservering
2.
verwarm een oven voor op 75°C, bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de massa er 1 cm dik over uit, droog de massa in ongeveer 4 uur tot een stevige pasta, schep af en toe om, met de overdeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen, bewaar in een glazen pot in de koelkast, 3 mnd blijft het zeker goed, met schone lepels eruit scheppen, zoveel mogelijk vanuit kleine potjes
3.
droog 8-10 uur in de oven en maal fijn in de magimix
4.
droog in een droogoven volledig droog en maal fijn in de magimix
Gebruik
- 1-2 eetl van deze bouillonpasta is voldoende voor 1 ltr bouillon
- voeg toe aan heet water of fruit mee met de ui/groenten
Deze bouillonpasta lost niet op want het is nog allemaal substantie en niet alleen suiker of zout, dus daar kun je rekening mee houden in je bouillon, dan zie je nog stukjes en het wordt licht troebel, superlekker!