Ben je cateraar, wil je koken voor een groep of een andere kooksituatie? Huur dan nu onze kookstudio!

Citroentaart met bloemkool

Gepubliceerd op 26 juli 2021 om 13:56


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten


bodem

  • 75 g kokosolie
  • 50 boekweitmeel
  • 40 g lijnzaad
  • 50 g oerzoet
  • 60 g zonnebloempitten

vulling

  • 120 g santen
  • 225 g rijststroop
  • 1 citroenen (55 ml sap)
  • 50 ml water
  • 400 g bloemkool
  • 2 g agar agar (korrels, biovegan)

topping

  • 1 ½ citroenen
  • 110 g rijststroop
  • 35 ml water
  • 4 g agar agarkorrels

Bereiden


Gebaseerd op een recept uit het boek Goed Zoet van Nanne Hogeland

  1. voor de bodem
  2. verwarm de oven voor op 180 °c
  3. bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
  4. is de kokosolie smeerbaar dan kun je deze stap overslaan; smelt kokosolie op laag vuur
  5. maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
  6. meng alle droge ingrediënten door elkaar
  7. voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
  8. vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
  9. bak 15 minuten (plaats een lege plaat onder de ovenroosters ivm het lekken van de kokosolie)
  10. laat afkoelen

voor de vulling

  1. snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
  2. rasp de citroenen en pers uit
  3. kook de bloemkool gaar en giet af
  4. pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap bloemkool en rijststroop tot gladde moes
  5. breng het water met agar agar al roerend aan de kook
  6. laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer
  7. schenk de moes per taartbodem en strijk glad
  8. laat opstijven in de koeling

voor de topping

  1. rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
  2. breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
  3. laat al roerend enkele minuten doorkoken
  4. laat enigszins afkoelen
  5. schenk siroop per taart over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig op een taart
  6. laat de taart in de koeling minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen

Wat een topper dit recept


Biologisch, vegan, glutenvrij, met groenten en vooral erg lekker!


«   »