
Ingrediënten
bodem
- 75 g kokosolie
- 50 boekweitmeel
- 40 g lijnzaad
- 50 g oerzoet
- 60 g zonnebloempitten
vulling
- 120 g santen
- 225 g rijststroop
- 1 citroenen (55 ml sap)
- 50 ml water
- 400 g bloemkool
- 2 g agar agar (korrels, biovegan)
topping
- 1 ½ citroenen
- 110 g rijststroop
- 35 ml water
- 4 g agar agarkorrels
Bereiden
Gebaseerd op een recept uit het boek Goed Zoet van Nanne Hogeland
- voor de bodem
- verwarm de oven voor op 180 °c
- bekleed de bodem van de springvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier
- is de kokosolie smeerbaar dan kun je deze stap overslaan; smelt kokosolie op laag vuur
- maal lijnzaad en 50% van de zonnebloempitten tot meel
- meng alle droge ingrediënten door elkaar
- voeg de kokosolie toe en meng tot deeg
- vul een bakvorm met het deeg, verdeel gelijkmatig en druk plat met een lepel
- bak 15 minuten (plaats een lege plaat onder de ovenroosters ivm het lekken van de kokosolie)
- laat afkoelen
voor de vulling
- snij de santen in stukken en smelt au bain-marie
- rasp de citroenen en pers uit
- kook de bloemkool gaar en giet af
- pureer santen, citroenrasp, 55 ml citroensap bloemkool en rijststroop tot gladde moes
- breng het water met agar agar al roerend aan de kook
- laat enkele minuten al roerend koken, voeg toe aan de warme bloemkoolmoes en pureer
- schenk de moes per taartbodem en strijk glad
- laat opstijven in de koeling
voor de topping
- rasp en pers de citroenen, zorg voor 75 ml citroensap
- breng citroensap samen met alle ingrediënten al roerend aan de kook totdat de korrels zijn opgelost
- laat al roerend enkele minuten doorkoken
- laat enigszins afkoelen
- schenk siroop per taart over de achterkant van een lepel voorzichtig en gelijkmatig op een taart
- laat de taart in de koeling minimaal 2 uur opstijven alvorens te lossen
Wat een topper dit recept
Biologisch, vegan, glutenvrij, met groenten en vooral erg lekker!