Ben je cateraar, wil je koken voor een groep of een andere kooksituatie? Huur dan nu onze kookstudio!

Gevulde druivenbladeren / Dolma's

Gepubliceerd op 23 augustus 2021 om 15:50


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten


  • 2 st ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 275 gr bruine rijst
  • bodembedekkend olijfolie
  • 5-7 dl groentebouillon*
  • 50 gr cashewnoten
  • 4 eetl rozijnen
  • 10 salieblaadjes
  • peper en zout
  • 2 citroenen
  • 45 ingelegde druivenbladeren**

 

* van alleen groenten en zonder zout

** zelf ingelegd in pekel? dan kun je ze meteen gebruiken
heb je verpakte druivenbladeren uit de supermarkt, spoel deze goed af in koud water

Bereiden


  1. schil en snipper de ui en knoflook
  2. was de rijst
  3. verhit een braadpan met dikke bodem, voeg de olie toe
  4. bak hierin de ui lichtbruin in 5 min.
  5. voeg rijst en knoflook toe en bak 2-3 min. tot alles heet is
  6. voeg cashewnoten en rozijnen toe en bak 1 min. mee
  7. voeg van het vuur af fijngehakte salie toe
  8. breng op smaak met peper en zout
  9. spreid uit over een bakplaat en laat afkoelen
  10. was de braadpan af
  11. snijd plakjes van de citroen en bedek de bodem van de braadpan ermee
  12. leg 1 eetl vulling op elk druivenblad
  13. het blad ligt met de glimmende kant naar buiten
  14. rol de onderkant op, daarna de zijkanten erbij en verder rollen
  15. leg strak tegen elkaar aan in de pan
  16. maar zonodig twee lagen
  17. voeg de bouillon toe, deze moet 2 cm boven de dolma's staan
  18. doe de deksel op de pan en breng aan de kook
  19. laat de dolma's 70 min. op laag vuur garen
  20. laat helemaal afkoelen, het liefst 8-12 uur in de koeling 'rijpen'

Ook lekker met:


Zonnebloempitten of amandelen in plaat van cashewnoten
Munt in plaats van salie.
Dadels in plaat van rozijnen.
Wat extra rode peper in de bouillon.


«   »