Gevulde druivenbladeren / Dolma's


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten


2 st ui
4 teentjes knoflook
275 gr bruine rijst
bodembedekkend olijfolie
5-7 dl groentebouillon*
50 gr cashewnoten
4 eetl rozijnen
10 salieblaadjes
peper en zout
2 citroenen
45 ingelegde druivenbladeren**

* van alleen groenten en zonder zout

** zelf ingelegd in pekel? dan kun je ze meteen gebruiken
heb je verpakte druivenbladeren uit de supermarkt, spoel deze goed af in koud water

Bereiden


schil en snipper de ui en knoflook
was de rijst
verhit een braadpan met dikke bodem, voeg de olie toe
bak hierin de ui lichtbruin in 5 min.
voeg rijst en knoflook toe en bak 2-3 min. tot alles heet is
voeg cashewnoten en rozijnen toe en bak 1 min. mee
voeg van het vuur af fijngehakte salie toe
breng op smaak met peper en zout
spreid uit over een bakplaat en laat afkoelen
was de braadpan af
snijd plakjes van de citroen en bedek de bodem van de braadpan ermee
leg 1 eetl vulling op elk druivenblad
het blad ligt met de glimmende kant naar buiten
rol de onderkant op, daarna de zijkanten erbij en verder rollen
leg strak tegen elkaar aan in de pan
maar zonodig twee lagen
voeg de bouillon toe, deze moet 2 cm boven de dolma's staan
doe de deksel op de pan en breng aan de kook
laat de dolma's 70 min. op laag vuur garen
laat helemaal afkoelen, het liefst 8-12 uur in de koeling 'rijpen'

Ook lekker met:


Zonnebloempitten of amandelen in plaat van cashewnoten
Munt in plaats van salie.
Dadels in plaat van rozijnen.
Wat extra rode peper in de bouillon.


«