
Ingrediënten
- 2 st ui
- 4 teentjes knoflook
- 275 gr bruine rijst
- bodembedekkend olijfolie
- 5-7 dl groentebouillon*
- 50 gr cashewnoten
- 4 eetl rozijnen
- 10 salieblaadjes
- peper en zout
- 2 citroenen
- 45 ingelegde druivenbladeren**
* van alleen groenten en zonder zout
** zelf ingelegd in pekel? dan kun je ze meteen gebruiken
heb je verpakte druivenbladeren uit de supermarkt, spoel deze goed af in koud water
Bereiden
- schil en snipper de ui en knoflook
- was de rijst
- verhit een braadpan met dikke bodem, voeg de olie toe
- bak hierin de ui lichtbruin in 5 min.
- voeg rijst en knoflook toe en bak 2-3 min. tot alles heet is
- voeg cashewnoten en rozijnen toe en bak 1 min. mee
- voeg van het vuur af fijngehakte salie toe
- breng op smaak met peper en zout
- spreid uit over een bakplaat en laat afkoelen
- was de braadpan af
- snijd plakjes van de citroen en bedek de bodem van de braadpan ermee
- leg 1 eetl vulling op elk druivenblad
- het blad ligt met de glimmende kant naar buiten
- rol de onderkant op, daarna de zijkanten erbij en verder rollen
- leg strak tegen elkaar aan in de pan
- maar zonodig twee lagen
- voeg de bouillon toe, deze moet 2 cm boven de dolma's staan
- doe de deksel op de pan en breng aan de kook
- laat de dolma's 70 min. op laag vuur garen
- laat helemaal afkoelen, het liefst 8-12 uur in de koeling 'rijpen'
Ook lekker met:
Zonnebloempitten of amandelen in plaat van cashewnoten
Munt in plaats van salie.
Dadels in plaat van rozijnen.
Wat extra rode peper in de bouillon.