
Ingrediënten
- 100 gr koude roomboter
- 250 gr gebuild tarwemeel
- 1 theel bakpoeder
- 1 theel zout
- 4 eieren
- 2 ½ dl slagroom
- 500 gr witlof
- 2 eetl mierikswortelpasta
- ½ theel nootmuskaat
- een snufje kruidnagelpoeder
- rasp van ½ citroen
- een snuf zout
- 150 gr (geiten)kaas
- blindbakvulling
(bonen van keramiek of gedroogde bonen die je er altijd voor gebruikt)
Bereiden
- raps de koude boter grof
- maak van het tarwemeel, de roomboter, het bakpoeder, zout en 75 ml koud water in de keukenmachine met het sikkelmes een samenhangend deeg door het een paar keer te pulseren
- laat dit 30 min. rusten in koelkast
- verwarm de oven voor op 180 º C
- bekleed een taartvorm met bakpapier en verdeel het deeg erover
- doe een stuk bakpapier op het deeg en leg hier de blindbakvulling op
- bak 10 min.
- haal de blindbakvulling eruit en bak nog 5 min.
- snijd intussen de witlof fijn en laat uitlekken, dep eventueel droog
- maak en mengsel van ei, room, mierikswortelpasta, nootmuskaat, kruidnagel, citroen en zout
- vul de taart met witlof, verdeel het eimengsel erover
- rasp de kaas en bedek de vulling ermee
- bak gaar in 25 min.
Ja maar.....
Laat je niet verleiden door kant en klaar deeg. Dit deeg is een fluitje van een cent maar een miljoen keer lekkerder. Nog los van het sublieme gevoel van 'zelf gemaakt!'.
Je kunt ook speltbloem gebruiken of een mix van tarwebloem, havermeel en gerstmeel.