Ben je cateraar, wil je koken voor een groep of een andere kooksituatie? Huur dan nu onze kookstudio!

Oliebollen

Gepubliceerd op 31 december 2021 om 09:05


Rating: 5 sterren
1 stem

Ingrediënten


  • 250 g gebuild tarwemeel

  • 1 ½ theel zout

  • 1 ei

  • 12 gr verse gist

  • 2 dl melk

  • 100 gr krenten en rozijnen

  • frituurolie of kokosvet

Bereiding


meng meel en zout
maak een kuiltje in het meel en breek het ei erin
verwarm de melk tot lauw
meng de gist met de lauwe melk en schenk dit in het kuiltje
roer vanuit het midden enige minuten tot een glad beslag
het beslag moet in stukken van de lepel vallen
voeg de gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen toe
het beslag toedekken en op een warme plaats 1 uur laten rijzen
verhit het frituurvet en vorm met twee vetgemaakte lepels oliebollen, laat deze direct in de olie glijden
de oliebollen na drie min. keren, (gaat meestal vanzelf) en dan nog 2 min goudbruin en gaar bakken in frituurolie bij 170°c

Variaties


  • wil je geen tarwe: gebruik dan speltmeel en/of speltbloem

  • wil je geen gluten: gebruik dan een combinatie van rijstmeel, havermeel* en boekweitmeel. Vervang dan de gist door 2 eetl bakpoeder, laten rijzen is dan niet van toepassing.

  • wil je geen koemelk: gebruik dan geitenmelk of een plantaardige melk, ik gebruik graag havermelk

  • wil je wat luxer: gebruik in plaats van rozijnen wat dadelstukjes, abrikozenstukjes, geconfijte gemberstukjes of geconfijte sinaasappelstukjes

  • rasp er een appeltje door
  • verwerk een snufje vanillepoeder, kaneelpoeder, een mespuntje piment of wat kardemompoeder in het beslag


«   »