
Ingrediënten
- 1 deel graanvlokken
- 4 delen vocht
- noten, zaden of pitten
- zuidvruchten
- specerijen
Lees verder voor de keuze van ingrediënten!
1 deel graanvlokken
liefst havervlokken of eventueel gecombineerd met vlokken van gerst, spelt, mais, rogge, mais, boekweit, quinoa
4 delen vocht
water of rijstmelk, sojamelk, amandelmelk,
havermelk, geen melk van dieren
noten, zaden of pitten
alle soorten ongebrand en zonder zout: zonnepitten, sesamzaad, pompoenpitten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten,
lijnzaad, chiazaad
zuidvruchten
alle soorten: rozijnen,
vijgen, abrikozen, dadels, gojibessen, rozijnen, pruimen
specerijen
verse gember, vanille, geelwortel, kaneel, kruidnagel, kokosrasp nootmuskaat, venkelzaad.
cacaonibs, dillezaad, korianderzaad
Info
- 1 deel kan zijn 1 kopje/cup of 1 ltr of een hele emmer, net wat je nodig hebt, als je 250 ml havervlokken gebruikt en daar 1 ltr water (want 4 delen) aan toevoegt, heb je 3-4 porties pap
- gebruik havervlokken en liever geen havermout, de vlokken geven meer romigheid en structuur, de havermout wordt meer een soort cement
- in de bereiding maak je gebruik van het weken-koken-nawellen principe, hierdoor wordt de verteerbaarheid en opname van voedingsstoffen optimaal, wil je hier meer over weten, deze bereidingswijze wordt in de diverse kooklessen uitgebreid toegelicht
Bereiden
- zet de vlokken met het vocht 30 min. in de week
- voeg de overige ingrediënten toe (dit mag ook al tijdens het weken) en een snufje zout
- kook dit 30 min zonder deksel op een laag vuur
- laat de pap 30 min nawellen
Tip
Je hebt dan een heerlijk romige pap, wat je over hebt doe je in een schone glazen pot
zet dit koel weg en warm weer op voor gebruik, met een scheutje water want het dikt wat in
de pap blijft 3-5 dagen goed bij koel bewaren
serveer de pap zoals hij is of maak hem extra lekker met rijstmoutstroop, een schep volle kwark of notenpasta
het is ook heerlijk om te eten met alle soorten rauwe of geblancheerde groenten, bosui, een schepje natto miso, tamari of gomasio