Opleiding tot biokok
Start 25 september 2023
Koken omdat het leuk is
Koken omdat je ècht lekker wil eten
Koken voor je gezondheid
Dit en nog veel meer ga je beleven tijdens onze opleiding De Natuurkeuken.
Vanaf 25 september 2023 gaan we van start met 16 inspirerende lessen vol met tips, kookdemonstraties, uitleg en proeven, veel proeven!
Je gaat je elke lesdag onderdompelen in de fanastische wereld van de natuurvoedingskeuken.
Je kookt met de beste biologische producten, je gaat oefenen met kook-snijtechnieken en aan de slag met de mooiste smaakcombinaties.
Je leert nieuwe gerechten te bereiden met bekende seizoensgroenten, waar je even niets mee weet te bedenken.
Geen zorgen: wij brengen je op nieuwe ideeën en leren je wat je ermee kunt doen.
De variëteit van ons lesprogramma is groot: je leert alles te bereiden, van een verse groenteburger en een heerlijke (zelf gedroogde) bouillon van verse groenten en kruiden tot een rijke speltsalade. Maar ook zoete, gezonde zaligheden leren we je maken.
Om je een volwaardig menu te leren samenstellen, werken wij aan de hand van de vegachecklist.
Dit alles onder begeleiding van onze geweldige docenten Peter van Berckel, Cathy Verschoor, Marjon Willems en Marion Pluimes.
Wil je leren koken met natuurvoeding of plan je een carrière-switch waarbij natuurvoeding en vega(n) koken een rol spelen?
Kom dan gerust een voorproefje nemen van onze opleiding tijdens de kookexperience.
Heb je de kookexperience gemist maar ben je toch nieuwsgierig?
Kom dan naar de eerste les en je weet meteen of je ook gegrepen wordt door ons kookenthousiasme.
Disclaimer: let op, als je met deze opleiding mee gaat doen heb je een extra keukenkastje en boekenplank nodig om alle inspiratie te herbergen :-)
Oud-studenten vertellen hun verhaal is dit leuke e-book!
Uitleg over de opleiding
Bekijk hier de presentatie van De Natuurkeuken.
Opbouw van de lessen
De opleiding Natuurkeuken bestaat feitelijk uit twee modules. Bij de basisopleiding leer je de verschillende kook- & snij technieken, alles over de natuurvoedingskeuken, het rondmaken van de smaak, werken met de Vegachecklist en maak je iedere lesdag zelf een lunchgerecht waar je feedback op krijgt. De opleiding wordt afgesloten met een laatste lesdag waarvoor je een eindpresentatie van 20 minuten voorbereidt.
Bij de tweede module, de specialisatie of ook wel verdiepingsmodule, word je o.a. ook onderwezen in het plannen en uitvoeren van een kookworkshop en kookdemonstratie. Het leren plannen, voorbereiden en uitvoeren van een vegetarisch buffet voor evenementen van 10 tot 30 gasten behoort ook tot die lesstof.
Wat ga je doen?
Tijdens de basisopleiding Natuurkeuken werk je met natuurlijke, volwaardige biologische producten.
Je leert hiermee lekkere en gevarieerde maaltijden te bereiden. Een groot deel (zo'n 80%) van onze receptuur is vegan en altijd vegetarisch.
Daarnaast leer je gebak maken met gebruik van volwaardige melen en natuurlijke zoetmiddelen. De basis ingrediënten zijn granen, noten, zaden, peulvruchten, verse groentes, fruit, kiemen, zeewier, zuivel en eieren.
Wanneer je de kneepjes van de natuurvoedingskeuken leert beheersen, zal je merken dat deze keuken uitdagend en inspirerend is. Deze opleiding is praktisch van opzet, alles wat je leert, kun je direct in je eigen (gezins)keuken toepassen. Beroepsmatige toepassingen behoren daarbij ook tot de mogelijkheden. Voedingskundigen, diëtisten en therapeuten leren hun cliënten vakkundig begeleiden in de praktische omgang met natuurvoeding.
Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het leren koken van gerechten zonder daarbij een recept nodig te hebben. Dit is mogelijk door je zintuigen goed te gebruiken, je productkennis in te zetten en de juiste keukentechnieken te beheersen.

Ik heb geleerd om vooruit te denken en te plannen. Door samen te koken deed ik veel inspiratie op. Ik kijk terug op een gezellige en leerzame week. -Josine

Wat een onmetelijke energie en gedrevenheid om kennis over te brengen heeft Marion. Voel je je nog niet professional genoeg om te cateren, workshops te geven en/of je wilt meer kennis van de biologische vegan keuken en hoe je maaltijden beter op smaak te brengen en voedzamer te maken, dan is dit de week waar je al je vragen kan stellen en veel samen kan oefenen. En dat allemaal op een prachtig mooie locatie in het limburgse heuvelland. -Sjan
Hoe ziet een lesdag eruit in de kookstudio
10.00-12.30 uur
In de ochtend krijg je les in productkennis en recept- en menuleer. Je leert ook zelf recepten schrijven.
Kookdemonstratie door één van de docenten van het onderwerp van die lesdag.
12.30-13.30 uur
Lunchtijd, iedereen neemt iets mee voor het lunchbuffet waar we gezamenlijk van genieten en vervolgens ontvang je ook feedback op jouw lunchgerecht.
13.30-16.00 uur
Koken in groepjes van twee of individueel.
16.00-17.00 uur
Samen genieten van de gerechten met elkaar, feedback geven en opruimen.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
De opleiding De Natuurkeuken is geschikt voor iedereen die specifiek geïnteresseerd is in natuurvoeding en uiteraard de praktische invulling daarvan. Daarnaast merken we dat in de meeste therapeutische beroepen het onderwerp voeding een belangrijke plaats inneemt. Om cliënten beter van dienst te kunnen zijn en ook een práktisch voedingsadvies te kunnen geven is deze opleiding zeer geschikt. Daarnaast zien we dat er een behoefte bestaat bij koks en winkeliers om kennis en vaardigheden op te doen in de natuurvoedingskeuken.
Hieronder volgt een (onvolledige) lijst met mogelijke doelgroepen. Wanneer je je aanmeldt vragen wij om je opleidingsniveau en volgt er indien nodig een gesprek om te kijken of de opleiding passend is.
- gedreven thuiskok
- enthousiaste moestuinder
- (natuur)diëtisten
- natuurvoedingskundigen/adviseurs
- therapeuten, gewichtsconsulenten
- osteopaten, homeopaten
- natuurgeneeskundigen
- koks en cateraars
- natuurvoedingswinkeliers
- medewerkers van instellingen waar met natuurvoeding wordt gewerkt
Wil je eerst een voorproefje krijgen van onze opleiding? Schrijf je dan in voor onze Kookexperience.
Met wie werken we?
De kwaliteit van de ingrediënten voor een gerecht zijn wat ons betreft bepalend voor de smaak en voedingswaarde daarvan. In onze lessen werken we dan ook hoogwaardige producten, puur, onbewerkt en zonder toevoegingen.Vooral met biologisch-dynamisch geproduceerde producten of biologische producten. Hier vind je een aantal leveranciers waar we veel mee werken:
Kruiden en specerijen: Het Blauwe huis
Zuivel: Zuiverzuivel
Verse groenten en fruit: Odin, Ekoplaza, Nieuw Mos
Melen: Spielberger Muhle
Noten en zaden(pasta): Monki
Olijfolie: Salvagno
Boeken
Naast onze uitgebreide lesmap gebruiken we ook boeken, niet alleen voor de recepten maar ook voor de keukentheorie.
De volgende boeken zijn verplicht:
- Gezond lekker eten ( Vreni de Jong & Irmela Kelling )
- De kleine vegetariër ( Antoinette Hertsenberg & Marion Pluimes )
- Receptenleer ( Thieme Meulenhof BV)
Er zijn natuurlijk nog miljoenen andere toffe kookboeken. Deze zullen we (niet allemaal) ook tijdens de opleiding laten zien. We zijn erg fan van deze boeken als handig naslagwerk:
- Smaakvrienden (Angelique Schmeinck)
- Over eten & koken (Harold McGee)
- De dikke vegetariër (Mark Bittman)
- De Grote Kleijn (Onne Kleyn)
- Alles van Anna Jones!
Wat heb je nog meer nodig?
De volgende benodigdheden worden veelvuldig gebruikt tijdens de opleiding. In de eerste les gaan we hier uitgebreid op in en weet je wat je kunt aanschaffen.
- kokskleding (broek en jasje)
- koksmes
- grote en kleine deegschraper
- maatschepjes
- hoefijzer dunschiller
- microplane rasp
- digitale weegschaal
- koksdoek
- groenteborstel
Praktische informatie
De basisopleiding bestaat uit 16 dagen (15 lesdagen en een eindpresentatie-dag), telkens van 10.00 tot 17.00 uur op de maandag (inloop vanaf 09.30 uur). De lessen worden grotendeels gegeven in een professionele kookstudio in Amersfoort, Het Kookcollege. Drie à vier lesdagen geven we online via zoom. Dus dan sta je in je eigen keuken! Hier hebben we inmiddels ruime ervaring mee en het biedt vele voordelen voor je leerproces.
Studiebelasting
Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we je aan er echt tijd voor vrij te maken. Naast het volgen van de lessen heb je tijd nodig om te kunnen testkoken, literatuur te lezen, opdrachten te maken en het gerecht voor de lesdag te koken. Gemiddeld schatten we de studiebelasting op 1 dag per week.
Bij het lesgeld is inbegrepen
- de uitgebreid werkboek door ons geschreven met recept en menuleer
- onbeperkt toegang tot Huddle, de online leeromgeving met recepten en kennis
- begeleiding tijdens de lesdagen van enthousiaste en ervaren docenten
- het gebruik van alle verse, biologische ingrediënten
- koffie en thee
- onbeperkt gebruik maken van alle professionele apparatuur en materialen
- dweilen van de keuken en de afwas wordt verzorgd
- de vegachecklistcursus (digitaal)
De prijs voor deze basisopleiding de Natuurkeuken is € 3795,00 incl. 21% BTW. Mogelijk zijn de studiekosten aftrekbaar, kijk hiervoor op de website van de belastingdienst.
Datum: 18 september 2023
Tijd: 13.00-16.00 uur
Docent: Cathy Verschoor en Marion Pluimes
Locatie: Het Kookcollege, Nijverheidsweg Noord 55, Amersfoort