Opleiding tot biokok


Koken omdat het leuk is
Koken omdat je ècht lekker wil eten
Koken voor je gezondheid

Dit en nog veel meer ga je beleven tijdens onze opleiding De Natuurkeuken.
Vanaf 11 oktober 2021 gaan we van start met 14 inspirerende lessen vol met tips, kookdemonstraties, uitleg en proeven, veel proeven!
Je gaat je elke lesdag onderdompelen in de fantastische wereld van de natuurvoedingskeuken.
Je kookt met de beste biologische produkten, je gaat oefenen met kook-snijtechnieken en aan de slag met de mooiste smaakcombinaties.
Je leert nieuwe gerechten te bereiden met bekende seizoensgroenten, waar je even niets mee weet te bedenken.
Geen zorgen: wij brengen je op nieuwe ideeën en leren je wat je ermee kunt doen.
De variëteit van ons lesprogramma is groot: je leert alles te bereiden, van een verse groenteburger en een heerlijke (zelf gedroogde) bouillon van verse groenten en kruiden tot een rijke speltsalade. Maar ook zoete, gezonde zaligheden leren we je maken.
Om je een volwaardig menu te leren samenstellen, werken wij aan de hand van de vegachecklist. 
Dit alles onder begeleiding van onze twee geweldige docenten Peter van Berckel en Marion Pluimes.

Wil je leren koken met natuurvoeding of plan je een carrière-switch waarbij natuurvoeding en vega(n) koken een rol spelen?
Kom dan gerust een voorproefje nemen van onze opleiding tijdens de kookexperience.
De opleiding start maandag 11 oktober 2021 in Amersfoort.
Heb je de kookexperience gemist maar ben je toch nieuwsgierig?
Komt dan naar de eerste les en en je weet meteen of je ook gegrepen wordt door ons kookenthousiasme.

Disclaimer: let op, als je met deze opleiding mee gaat doen heb je een extra keukenkastje en boekenplank nodig om alle inspiratie te herbergen :-)
Oud-studenten vertellen hun verhaal is dit leuke e-book!

Opbouw van de lessen


De opleiding Natuurkeuken bestaat feitelijk uit twee modules. Bij de basisopleiding leer je de verschillende kook- & snij technieken, alles over de natuurvoedingskeuken, het rondmaken van de smaak, werken met de Vegachecklist en maak je iedere lesdag zelf een lunchgerecht waar je feedback op krijgt. De opleiding wordt afgesloten met een laatste lesdag waarvoor je een eindpresentatie van 20 minuten voorbereidt.

Bij de tweede module, de specialisatie of ook wel verdiepingsmodule, word je o.a. ook onderwezen in het plannen en uitvoeren van een kookworkshop en kookdemonstratie. Het leren plannen, voorbereiden en uitvoeren van een vegetarisch buffet voor evenementen van 10 tot 30 gasten behoort ook tot die lesstof.

Wat ga je doen?


Tijdens de basisopleiding Natuurkeuken werk je met natuurlijke, volwaardige biologische producten. 

Je leert hiermee lekkere en gevarieerde maaltijden te bereiden. Een groot deel (zo'n 80%) van onze receptuur is vegan en altijd vegetarisch. 

Daarnaast leer je gebak maken met gebruik van volwaardige melen en natuurlijke zoetmiddelen. De basis ingrediënten zijn granen, noten, zaden, peulvruchten, verse groentes, fruit, kiemen, zeewier, zuivel en eieren.

Wanneer je de kneepjes van de natuurvoedingskeuken leert beheersen, zal je merken dat deze keuken uitdagend en inspirerend is. Deze opleiding is praktisch van opzet, alles wat je leert, kun je direct in je eigen (gezins)keuken toepassen. Beroepsmatige toepassingen behoren daarbij ook tot de mogelijkheden. Voedingskundigen, diëtisten en therapeuten leren hun cliënten vakkundig begeleiden in de praktische omgang met natuurvoeding.

Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het leren koken van gerechten zonder daarbij een recept nodig te hebben. Dit is mogelijk door je zintuigen goed te gebruiken, je productkennis in te zetten en de juiste keukentechnieken te beheersen.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?


De opleiding De Natuurkeuken is geschikt voor iedereen die specifiek geïnteresseerd is in natuurvoeding en uiteraard de praktische invulling daarvan. Daarnaast merken we dat in de meeste therapeutische beroepen het onderwerp voeding een belangrijke plaats inneemt. Om cliënten beter van dienst te kunnen zijn en ook een práktisch voedingsadvies te kunnen geven is deze opleiding zeer geschikt. Daarnaast zien we dat er een behoefte bestaat bij koks en winkeliers om kennis en vaardigheden op te doen in de natuurvoedingskeuken.
Hieronder volgt een (onvolledige) lijst met mogelijke doelgroepen. Wanneer je je aanmeldt vragen wij om je opleidingsniveau en volgt er indien nodig een gesprek om te kijken of de opleiding passend is.

    • gedreven thuiskok
    • enthousiaste moestuinder
    • (natuur)diëtisten
    • natuurvoedingskundigen/adviseurs
    • therapeuten, gewichtsconsulenten
    • osteopaten, homeopaten
    • natuurgeneeskundigen
    • koks en cateraars
    • natuurvoedingswinkeliers
    • medewerkers van instellingen waar met natuurvoeding wordt gewerkt

    Waar werken we mee?


    De kwaliteit van de ingrediënten voor een gerecht zijn wat ons betreft bepalend voor de smaak en voedingswaarde daarvan. In onze lessen werken we dan ook hoogwaardige producten, puur, onbewerkt en zonder toevoegingen.Vooral met biologisch-dynamisch geproduceerde producten of biologische producten. Hier vind je een aantal leveranciers waar we veel mee werken:

    Kruiden en specerijen: Het Blauwe huis
    Zuivel: Zuiverzuivel
    Verse groenten en fruit: Odin, Ekoplaza, Nieuw Mos
    Melen: Spielberger Muhle
    Noten en zaden(pasta): Monki
    Olijfolie: Salvagno

    Praktische informatie


    De basisopleiding bestaat uit 14 dagen (13 lesdagen en een eindpresentatie-dag), telkens van 10.00 tot 17.00 uur op de maandag (inloop vanaf 09.30 uur).
    De lessen worden grotendeels gegeven in een professionele kookstudio in Amersfoort, Het Kookcollege. Drie lesdagen geven we online via zoom. Dus dan sta je in je eigen keuken! Hier hebben we inmiddels ruime ervaring mee en het biedt vele voordelen voor je leerproces.

    Hoe ziet een lesdag eruit in de kookstudio:

    10.00-12.30 uur:
    In de ochtend krijg je les in productkennis en recept- en menuleer. Je leert ook zelf recepten schrijven.
    Kookdemonstratie door één van de docenten van het onderwerp van die lesdag.

    12.30-13.30 uur:
    Lunchtijd, iedereen neemt iets mee voor het lunchbuffet waar we gezamenlijk van genieten en vervolgens ontvang je ook feedback op jouw lunchgerecht.
    13.30-16.00 uur:
    Koken in groepjes van twee of individueel.
    16.00-17.00 uur:
    Samen genieten van de gerechten met elkaar, feedback geven en opruimen.

    De eerste volgende opleiding start 11 oktober 2021.

    Voorproefje?
    Wil je eerst een voorproefje krijgen van onze opleiding? Schrijf je dan in voor onze Kookexperience.

    Boeken


    Naast onze uitgebreide lesmap gebruiken we ook boeken, niet alleen voor de recepten maar ook voor de keukentheorie.
    De volgende boeken zijn verplicht:

    Titel Auteur
    Gezond lekker eten Vreni de Jong en Irmela Kelling
    De kleine vegetariër Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes
    Receptenleer Thieme Meulenhof BV

    Er zijn natuurlijk nog miljoenen andere toffe kookboeken. Deze zullen we (niet allemaal ) ook tijdens de opleiding laten zien. We zijn erg fan van deze boeken als handig naslagwerk.

    Titel Auteur
    Smaakvrienden Angelique Schmeinck
    Over eten & koken Harold McGee
    De dikke vegetariër Mark Bittman
    De Grote Kleijn Onno Kleyn
    Alle titels Anna Jones

    Lesmateriaal


    De volgende benodigdheden worden veelvuldig gebruikt tijdens de opleiding.  In de eerste les gaan we hier uitgebreid op in en weet je wat je kunt aanschaffen.

    • kokskleding (broek en jasje)
    • koksmes
    • grote en kleine deegschraper
    • maatschepjes
    • hoefijzer dunschiller
    • microplane rasp
    • digitale weegschaal
    • koksdoek
    • groenteborstel

    Lesrooster


    Totaal Lesrooster De Natuurkeuken Sept 2021 2022 Site
    PDF – 42,0 KB 52 downloads

    Studiebelasting


    Om het maximale uit de opleiding te halen, raden we je aan er echt tijd voor vrij te maken. Naast het volgen van de lessen heb je tijd nodig om te kunnen testkoken, literatuur te lezen, opdrachten te maken en het gerecht voor de lesdag te koken. Gemiddeld schatten we de studiebelasting op 1 dag per week. 

    Ebook GKA Sonnevelt 2016
    PDF – 8,5 MB 25 downloads

    Prijs


    De prijs voor deze basisopleiding de Natuurkeuken is € 2.945,00 incl. 21% BTW.
    Bij het lesgeld is inbegrepen:

    • de uitgebreide lesmap door ons geschreven
    • begeleiding tijdens de lesdagen van twee enthousiaste en ervaren docenten
    • het gebruik van alle verse, biologische ingrediënten
    • koffie en thee
    • onbeperkt gebruik maken van alle professionele apparatuur en materialen
    • dweilen van de keuken en de afwas wordt verzorgd

     

    Datum: start 11 oktober 2021

    Tijd: 10.00 - 17.00 uur

    Docent: Marion Pluimes & Peter van Berckel

    Locatie: Het Kookcollege in Amersfoort.
    Parkeren in de buurt is gratis.